Benvolgudes i benvolguts compatriotes,

Aquest escrit té la voluntat de comunicar-vos que enguany la Mostra, després de quinze anys de presència ininterrompuda al passeig de Lluís Companys i a l’Arc del Triomf, no obrirà les portes; potser més ben dit, no hissarà l’estelada i no podrà oferir-vos tot allò que la seva gent us ofereix cada any en una Diada tan especial. El motiu de la nostra absència no és altre que la impossibilitat de compaginar la Mostra, per motius de organització i seguretat, amb els actes programats al mateix lloc i horaris per l’ANC i Òmnium.

Abans que res volem demanar-vos disculpes a tots: als expositors que ja teníeu el vostre lloc reservat i els estris preparats per fer la vostra feina; als conferenciants, escriptors i llibreters que ens havíeu reservat el vostre temps; als animadors infantils i als grups musicals que també teníeu a punt les vostres eines; als proveïdors que heu fet el favor de suprimir en tan poc temps les vostres aportacions; a les cent cinquanta persones que cada any feu de voluntaris i que sou, de fet, el motor que realment fa possible la Mostra; i especialment a les desenes de milers de persones que ens visiteu i sou la primera i principal raó de ser de tot plegat.

A tots us preguem que entengueu, per molt que sabem que es fa difícil d’entendre, que, com a organització, vàrem ser informats i, per tant, vam ser coneixedors de la impossibilitat de desenvolupar el nostre projecte el dia 20 de juliol.

Val a dir que la Mostra ha estat des de fa ja molts anys molt més que un seguit de tendals de venda de marxandatge nacional. A la Mostra hi han trobat espai de confluència amb la seva gent centenars de projectes i associacions dels Països Catalans i altres nacions sense estat d’Europa.

Cal també tenir present i defensar la riquesa i pluralitat del món associatiu de la nostra nació, i entendre que això ens aporta un discurs heterodox, ric en matisos i que ens mostra la bondat de no tenir un únic referent intel·lectual ni un discurs amb una sola veu de referència.

Vista la capacitat de comunicació de la Mostra, podem ressaltar també la seva realitat com a espai de lleure i cultura, on molta de la nostra gent ha fet els primers contactes amb el món associatiu del país.

Ens queda ara assumir la nostra part de responsabilitat, que segur que en tenim, i assegurar-vos a tots plegats que treballarem i lluitarem, si cal, per poder oferir-vos el proper any una retrobada i millorada Mostra 2017. Per cloure aquesta carta oberta tan sols volem demanar-vos la vostra participació més compromesa en una Diada tan o més important que qualsevol altra en la lluita per les llibertats del nostre poble i de la nostra nació.

Setembre 2016

GENT DE LA TERRA

Organitzadors de la Mostra d’Entitats dels Països Catalans